Tools Apps for Smartphones

Algemene Omschrijving

(één van) de grootste voordelen van smartphones en tablets is dat het alles-in-één apparaten zijn. Naast de standaard functies zoals lezen, schrijven en tekenen kun je er ook foto’s en video’s mee maken of audiobestanden mee opnemen. In tegenstelling tot laptops is er vaak een GPS sensor aanwezig of andere speciale sensoren (bijvoorbeeld lichtsensoren en sensors om de draaiing/hoek van het apparaat te meten).
Daarom zijn smartphones en tablets goed geschikt om data te verzamelen en om te ondersteunen bij onderzoek. Ook zijn ze een aanwinst bij bijvoorbeeld een excursie, omdat ze licht zijn en je ze dus gemakkelijk mee kunt nemen. De meeste studenten hebben een smartphone en / of tablet, dus dat betekent dat er geen grote investeringen gedaan hoeven te worden.

Apps

Een ander voordeel van smartphones en tablets zijn de zogenaamde toepassingen of apps. Apps bieden een functionaliteit voor studenten om theorie goed te combineren met praktijk. Het gebruik van apps in de les is niet alleen leuk, maar kan ook helpen om een complex onderwerp beter begrijpbaar te maken. Er is een groot aantal kwalitatief hoogwaardige educatieve apps gratis beschikbaar die kunnen bijdragen aan de leerprocessen binnen de verschillende vakken. Apps kunnen worden gebruikt in elk deel van een les. Het gebruik van video's, foto's en filmpjes kan werken als een impuls aan het begin van een les. Speciale programma's zoals goREACT (ZIE ONZE LIJST MET APPS[LDV1] ) kunnen nuttig zijn tijdens de verdiepingsfase van een les. En aan het einde van de les kunnen leerlingen hun werk opslaan door middel van foto’s, video’s of een korte notitie. Ook kunnen ze QR codes toevoegen aan hun werk en hun opdracht opslaan op bijvoorbeeld Moodle, Dropbox of Huddle. Wanneer leerlingen in groepjes werken op verschillende locaties kun je Whatsapp of Skype inzetten om met elkaar te communiceren. Ook via applicaties zoals Facebook of Twitter kunnen leerlingen onderwerpen delen en met elkaar bespreken. Zo ontstaat een gezamenlijk platform waar leerlingen samenwerken.