QGIS

QGIS is een gebruiksvriendelijk Open Source GIS- programma. Het is een gratis programma dat vrij te gebruiken is. Je kunt het downloaden via www.qgis.org. Wil je meer weten? Lees dan de volgende instructie: Waar en hoe kan ik de QGIS software downloaden?

Vrije en open ruimtelijke gegevens

Het Europees Milieuagentschap

Op de website van het Europees Milieu Agentschap kun je een groot pakket met gegevens over het milieu in Europa downloaden. Deze gegevens hebben betrekking op verschillende thema’s als landbouw, luchtvervuiling, biodiversiteit, klimaatverandering, zee en kustgebieden, energie, milieu en gezondheid, milieutechnologie, visserij, groene economie, consumptie van huishoudens, industrie, landgebruik, natuurlijke hulpbronnen, lawaai , bodem, specifieke regio's, toerisme, transport, afval en materiële middelen en water. Deze diversiteit aan onderwerpen zorgt ervoor dat je gemakkelijk geo-ruimtelijke gegevens in je les kunt toepassen.

Urban Atlas

De Urban Atlas is ontstaan uit een Europese samenwerking (o.a. de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en het Milieuagentschap) en levert vergelijkbare gegevens over landgebruik en bodembedekking voor stedelijke gebieden. Wil je meer weten over Urban Atlas? Bekijk dan:

  1. Hoe kan ik Urban Atlas gegevens downloaden voor mijn stad?
  2. Hoe kan ik de Urban Atlas gegevens voor mijn stad toevoegen aan QGIS?
  3. Leer meer over Urban Atlas

 

Andere bronnen
  • Natural Earth – Natural Earth is een wereldwijde databron. Alle thema's zijn verkrijgbaar in drie niveaus van detail. Voor elke schaal zijn thema's genoteerd aan culturele, fysieke, en raster categorie pagina's;
  • WorldClim - Gratis klimaat gegevens voor ecologische modellering en GIS;
  • International Human Development Indicators - Gegevens uit de hele wereld over menselijke ontwikkeling in de vorm van een interactieve tool.