Near real-time satellietbeelden

Tools geo media SRS 4

Satelliet beelden zijn gemakkelijk te verkrijgen. Je kunt ze vinden op de websites van organisaties als ESA, NASA, enz. Near real-time satellietbeelden, archieven met oudere data en recente case studies die betrekking hebben op mensen wereldwijd (bijvoorbeeld milieu- ongevallen, natuurrampen, extreme weersomstandigheden etc.)zijn via deze websites gratis te downloaden.

Klik hier om het huidige weer in zowel Europa als Afrika te observeren en te bespreken met behulp van Meteosat beelden (figuur 3). Dit kan eenvoudig, kosteloos en zonder te registreren.

 

Hieronder hebben we nog enkele andere interessante video's voor je op een rij gezet:

 

 

 

Multispec en Landsat afbeeldingen

Voor het analyseren en verwerken van beelden en gegevens kun je gespecialiseerde software zoals Multispec gebruiken. Multispec is een gratis data analyse systeem voor multi-spectrale beelden dat is ontwikkeld aan de Purdue Universiteit. Multispec is geschikt om studenten kennis te laten maken met de basistechnieken van remote sensing (classificatie, RGB-analyse, histogram analyse etc.). Met dit programma kun je bijvoorbeeld de kenmerken van een gebied analyseren door gebruik te maken van satellietbeelden en de verschillende kleurcombinaties (RGB-satellietbeelden).

Landsat satellietbeelden zijn geschikt voor het analyseren van de kenmerken van een gebied door hun ruimtelijke resolutie. Landsat 8 afbeeldingen bestaan uit negen spectrale banden met een ruimtelijke resolutie van 30 meter voor de banden 1 tot en met 7 en voor band 9. Thermische banden 10 en 11 geven daarnaast nauwkeurig (100 meter) de oppervlaktetemperatuur weer. Meer informatie over Landsat 8 afbeeldingen kun je hier vinden. Registratie is vereist om gratis Landsat afbeeldingen te kunnen downloaden.

 

Om Landsat afbeeldingen te verwerken in Multispec neem je de volgende stappen:

Stap 1: Download MultiSpec

Stap 2: Installeer MultiSpec

stap 3: Meld je aan en download Landsat afbeeldingen.

stap 4: Importeer en verwerk Landsat beelden in MultiSpec.

Klik hier voor meer theoretische achtergrond over Multispec en Landsat.

 

BliF 

Tools geo media SRS 5

Leerkrachten kunnen ook gebruik maken van BliF. om satellietbeelden te analyseren en te interpreteren. BliF is een webapplicatie die is ontworpen voor het analyseren van satellietbeelden. Blif is in eerste instantie bedoeld voor gebruik in het onderwijs en heeft een gebruiksvriendelijke uitstraling. Docenten kunnen BliF gebruiken om remote sensing technieken aan te leren zonder daar geavanceerde software voor te moeten gebruiken. BliF heeft drie niveaus (beginners, gevorderden en professionele gebruikers) en heeft ook een assistent die je door het programma leidt. BliF is gratis en biedt veel ondersteunend materiaal.

Om BliF te gebruiken in je klas kun je via deze pagina een gebruikersnaam en een wachtwoord aanvragen. Daarna kun je de toepassing starten. De applicatie heeft een archief van satellietbeelden. BliF is een Duitstalig programma.