Denk in eerste instantie na over welke resultaten je wilt bereiken door het spelen van een serious game. Is het spel een doel of een middel? Probeer om de game te koppelen aan eindtermen en indien mogelijk aan de methode.

Hoe kies je een geschikte game?

  • Zorg ervoor dat het spel is aangesloten op de leerdoelen en het curriculum.
  • Zorg ervoor dat het spel dat je kiest de fantasie van je leerlingen prikkelt. Games met veel actie erin zijn daarvoor zeer geschikt. Het helpt je leerlingen om helemaal in het spel te kunnen duiken en dit werkt bovendien erg motiverend.
  • Het spel moet uitdagend zijn. Elk level van het spel moet een beetje moeilijker zijn dan het vorige. En idealiter is het net iets moeilijker dan de leerling aan denkt te kunnen, zodat ze zich uitgedaagd voelen om zichzelf te verbeteren.
  • Het spel moet duidelijke regels en beperkingen hebben, anders kan het zijn dat de leerlingen afhaken.
  • Het is belangrijk dat er een wedstrijdelement in het spel verwerkt zit, waardoor ze ofwel met andere leerlingen of met zichzelf kunnen concurreren.
  • Zorg ervoor dat alle leerstijlen van de theorie van Kolb aan bod komen, zodat elke student kan profiteren van het spel. De meeste spellen komen al tegemoet aan het leren door ervaren, dus zorg ervoor dat je ook voldoende tijd besteed aan de reflectie. Een idee is om bijvoorbeeld na een spel je leerlingen een infographic of een blog te laten maken over wat ze hebben geleerd van het spel. je kunt ook voordat ze gaan spelen de opdracht geven om het onderwerp vast te onderzoeken en alle informatie te verzamelen OP EEN PRIKBORD OP PINTEREST.

 Kolb1 

 

Kolb2

Gebruik de volgende twee tabellen om je te helpen een geschikt spel te kiezen

Wanneer je een spel wilt kiezen, speel het dan eerst zelf. Vervolgens kun je het spel scoren in de onderstaande twee tabellen. In de ene tabel kun je de game scoren op kenmerken als: fantasie, nieuwsgierigheid, controle en uitdaging. In de andere tabel kun je het spel scoren op: regels, doel, tegenstand en de ‘echtheid’ van het spel. Je kunt de twee tabellen hier downloaden en afdrukken.

 Rubric 1 Rubric 2

Ook belangrijk

  • Het spelen van een game kan enige tijd duren. Soms kun je daarom het spel beter opsplitsen in twee of meer delen. Over het algemeen kun je een ruim half uur inplannen voor het spelen van een game en dan nog een kwartier tot een half uur voor de reflectie.
  • Zorg ervoor dat de apparaten die je nodig hebt voor het spelen van een game er zijn en dat ze werken. Denk aan computers, hardware, software, beeld- en geluid, koptelefoons en de mogelijkheid om op het Wifi netwerk van de school te kunnen spelen.